torsdag 25. august 2016

grønnsakssnacks med tre ulike typer dipp og grissini

Grønnsakssnacks med tre ulike typer dipp


Vi i mat og helse faget lagde i dag grønnsakssnacks med tre ulike typer dip og grissini. det er et raskt, sunt og godt mellommåltid hvis man har lyst på noe å knaske på. Du kan mikse og trikse med ingrediensene slik at du bruker de grønnsakene du liker!

 oppskriften er hentet fra mat og helseboka, her er oppskriften.

Grønnsaker:

1/2 rød paprika
1/2 gul paprika
1/2 slangeagurk
1/2 blomkål
1/2 brokkoli
2 gulrøtter
2 skiver kålrot

 slik gjør du:

1 rens og vask grønnsakene
2  del dem i fingertykke staver, blomkålen og brokkolien i små buketter bukketter 
3 sett grønnsakene i glass eller legg dem i grupper på fat

Tomatdipp

1/2 løk
1 båt hvitløk
1 stilk stangselleri
1 ss olje
1/2 boks hakkede, hermetiske tomater
1 ts basilikum eller timian
1 ts sukker
1/4 ts salt
1/4 ts pepper

slik gjør du:

1 rens løken og hvitløken og vask stangsellerien.
2 Finhakk løken, hvitløken og stanksellerien
3 Stek grønnsakene  i olje på svak varme til løken er myk og blank
4 Ha i de andre ingrediensene og la det småkoke i 5-10 min
5 avkjøl dippen
Tips: sausen kan også brukes varm til andre retter f.eks kjøttboller

Pestodipp:

3 ss pesto 
2 dl kesam

slik gjør du:

1 rør pesto inn i kesam.
2 la dippen trekke smak i ca 15 minutter før den er servert.

Rosa dipp:

1/2 rød chili
2 ss søt chilisaus
2 dl lettrømme

slik gjør du:

1 Ta frøene fra chilien og finhakk den.
2 bland chilisausen med finhakket chili og rømme
3 la sausen trekke smak i ca 15 min før den serveres.

Grissini:

3 1/2 dl luket vann
1/2 pk.gjær eller 1/2 pose tørrgjær
4 ss olje
8 dl hvetemel
1 ts salt
ca. 1 ss valmuefrø, sesamfrø eller tørkede urter

slik gjør du:

1sett stekeovnen på 200 grader og dekk to stekebrett med bakepapir.
2 Løs opp gjær i lunket vann og bland med olje, ca 37 grader hvis du bruker fersk gjær og 40-45 grader hvis du bruker tørrgjær
3 Ha mel, sukker og salt i en bolle og rør inn væsken til en passe fast deig.
4 kna deigen godt for hånd, slik at den slipper bakenollen.
5 Dekk bakebollen med plast eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse (ca 30 min)
6 Ha litt mel på bakebordet og skrap deigen ut av bakebollen. trill deigen ut til ei pølse og del den i 16 emner. Trill hvert emne ut til blyanttykke stenger 25- 30 cm. lange.
7 legg stengene over på stekebrettene og la grissiniene etterheve i 15 min.
8 pensle med vann og dryss på frø eller urter, stek hvert brett i 12 min.
9 senk ovnsvarmen til 75 grader og tørk grissiniene til de er tørre og sprø, ca 40 min. da kan begge stekebrettene stå i ovnen samtidig.
Og nyt! anbefaler virkelig dette!






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar